Eindhoven Mondiaal

Platform voor Eindhovense groepen op het gebied van mondiale bewustwording

7 April: Informatiedag Noord-Syrië

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 07/04/2019
12:00 - 16:00

Locatie
Van Abbemuseum


Informatief middagprogramma in het van Abbemuseum met journaliste Frederike Geerdink en Diyar Hesso van de ‘Rojava film commune’.

Een dag over kunst,journalistiek van, uit en over de ontwikkelingen in Noord-Syrië

Op zondag 7 april vanaf 12:00u vindt in het van Abbemuseum (aan de Bilderdijklaan 10 in Eindhoven) een informatieve bijeenkomst plaats in het kader van het project ‘Volksparlement Rojava’. Dit project probeert om mensen te informeren en te laten ‘participeren’ in de gebeurtenissen in Syrië (met name aan de hand van de geschiedenis en toekomst van het Koerdische volk).

Op deze dag zijn er twee onderdelen te zien en te beluisteren. Om 12 uur gaat de zaal van het parlement open en er zal om 12:15 een welkomstlied worden gezongen. Om 12:30 neemt Frederike Geerdink plaats achter de microfoon. Zij is al jaren als journaliste, vanuit Turkije, betrokken bij de ontwikkelingen in de regio. Haar betrokkenheid heeft haar ook een aantal aanvaringen met het Turkse bewind opgeleverd.

Ze heeft onlangs het boek “Dit vuur dooft nooit’ uitgebracht: een inkijkje in de Koerdische beweging. Vanuit haar ervaringen zal zij ingaan op de positie van de Koerden, de ontwikkelingen in de regio en de rol, taak en functie van de journalist tijdens deze oorlog.

Om 14:00u is Diyar Hesso (een van de oprichters van de Rojava Film Commune) te gast. De commune, opgericht in 2015, probeert door middel van het opleiden van filmmakers, het houden van filmvertoningen en het maken van eigen producties, een bijdrage te leveren aan de politieke strijd. Diyar Hesso zal in gesprek gaan met kunstenaars en culturele professionals rondom de vraag “wat is de relatie tussen (film)kunst en politieke verandering. Tevens zullen er fragmenten uit diverse films te zien zijn.

Gespreksleider zal schrijver en journalist Chris Keulemans zijn.

Het eerste programmaonderdeel is in het Nederlands, het tweede in het Engels Het programma is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig. De dag wordt afgesloten met een hapje en een drankje verzorgd door de Eindhovense werkgroep Kobane. De groep ondersteunt een school in Kobane en informeert de Eindhovense bevolking over de situatie in met name Noord-Syrië.

Voor meer informatie:

Hans Matheeuwsen

Stichting Vredesburo Eindhoven
Grote Berg 41
5611 KH Eindhoven
tel.: 040 2444707
e-mail: info@vredesburo.nl
internet: www.vredesburo.nl

Eindhoven Mondiaal © 2015 Ad Camp Frontier Theme