Eindhoven Mondiaal

Platform voor Eindhovense groepen op het gebied van mondiale bewustwording

4 Mei: Herdenking bij het Vrouwenmonument

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 04/05/2019
17:00 - 17:45

Locatie
Vrouwenmonument


4 Mei: herdenking van de vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld tijdens de 2e w.o. en daarna.

Bijeenkomst bij het vrouwenmonument op de Parklaan in Eindhoven onder het motto “In vrijheid kiezen”.

Op 4 mei herdenken we in Nederland de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog. In Eindhoven is er op de 4e mei, naast de algemene, ook een speciale herdenking. Deze is gericht op de vrouwen en kinderen die geleden hebben in deze vreselijke tijd. In allerlei opzichten is de rol van vrouwen in de 2e Wereldoorlog onderbelicht gebleven. Zij hebben ontzettend geleden, maar daarnaast hebben zij ook, onder vaak moeilijke omstandigheden, een wezenlijke bijdrage geleverd aan het verzet en de wederopbouw..

Ter herdenking hiervan is er een bijeenkomst bij het vrouwenmonument op de hoek Parklaan/ Zilvermeeuwlaan. Dit monument is in mei 1956 opgericht als blijvende herinnering aan de rol van vrouwen in de 2e Wereldoorlog. De bijeenkomst begint om 17:00u en duurt tot ongeveer 17:45u (het tijdstip is gekozen om mensen ook de gelegenheid te geven naar de officiële stedelijke herdenking te gaan). De organisatie is in handen van het comité “4 mei Groen Links Vrouwen” en Vredesburo Eindhoven.

In het programma zullen gedichten en liederen ten gehore worden gebracht die oorlogsherinneringen , vluchtelingenproblematiek en ‘onze democratie’ als thema hebben. Het landelijke thema dit jaar is het ideaal van de democratie als een gedeelde politiek ruimte, met ruimte voor iedereen en met oog voor de toekomst. Verder zullen er liederen ten gehore worden gebracht over oorlogsherinneringen en vluchtelingenproblematiek.

De Eindhovense stadsdichter Jessica Bartels zal een op het thema toegesneden gedicht, voordragen

De moderator van de bijeenkomst is Alice Cottaar.

Dit jaar heeft het landelijke comité Khadija Arib (voorzitter van de 2e kamer) gevraagd om de jaartekst te schrijven. De titel van de jaartekst is: “Democratie komt met een verantwoordelijkheid” en handelt over de broosheid van onze democratie en is een oproep om zich nooit en te nimmer onverschillig op te stellen.

De integrale tekst zal voor iedereen beschikbaar zijn tijdens de herdenking.

Als teken van respect en herinnering vraagt de organisatie aan iedere deelnemer een bloem neer te leggen. De bijeenkomst draagt een ingetogen karakter en dient ook om de positie van vrouwen anno 2018 in conflictgebieden te overdenken. Stilstaan bij wat er gebeurd is en kijken hoe we dat kunnen voorkomen is van wezenlijk belang voor ieder mens op deze wereld. Wij herdenken en herinneren om een betere toekomst mogelijk te maken.

Eindhoven Mondiaal © 2015 Ad Camp Frontier Theme